е-mail:
пароль:

забыли пароль?

регистрация

Кто из них космонавт?

Савицкая

Попович

Гагарин

Каденюк

Леонов

Белка

Стрелка

свой вариант



03.08.2018 15:05

Звернення колективу


Театр імені Саксаганського

                                            Голові Київської обласної ради
                                                                         Стариковій Г.В.
                                                
                                                             Копії:
                                                                        Міністру культури України
                                                                          Нищуку Є. М.

Голові Національної спілки
театральних діячів України
Струтинському Б. Д.

                                            Конкурсній комісії з конкурсного
                                                           добору на посаду генерального директора
                                 КП Київської обласної ради
                                           «Київський  академічний обласний
                                  музично-драматичний театр
                             ім. П. К. Саксаганського»



1 серпня 2018 р.                                                                           м. Біла Церква

Звернення трудового колективу Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім. П. К. Саксаганського

Просимо вас ознайомитися та врахувати думку колективу в процесі проведення Конкурсу на посаду генерального директора Комунального підприємства Київської обласної ради «Київський  академічний обласний музично-драматичний театр ім. П. К. Саксаганського».
1 серпня на офіційному сайті Київської обласної ради була оприлюднена інформація про кандидатів, які подали документи для участі у Конкурсному доборі: Стасенка В’ячеслава Олександровича, Пущака Богдана Андрійовича, Ускова В’ячеслава Валентиновича.
Ознайомившись із документами, ми іще раз доводимо до вашого відома незмінну позицію колективу щодо підтримки кандидатури Ускова В. В.
Ми переконані, що наша думка є важливою у даному випадку і прагнемо бути почутими. Саме нам працювати і творити під керівництвом людини, яка переможе у конкурсі. Така людина має володіти усіма необхідними для керівника якостями та професійними навичками. Крім того, вона має користуватися беззаперечним авторитетом у колективі.
Кожен із кандидатів працював у театрі ім. Саксаганського, тож ми можемо об’єктивно оцінити відповідність кандидатур посаді, на яку вони претендують.
Керуючись принципами демократії, ми провели загальні збори колективу, на яких усі бажаючі висловили свої думки, а рішення зафіксоване у Протоколі.
На думку працівників театру, Стасенко В. О. не володіє необхідними знаннями у сфері керування театром. Працюючи режисером, він створив ряд вистав, які дійсно користуються попитом серед глядачів, однак сказати, що в цьому лише його  заслуга, не можна. Підбір матеріалу здійснювався художнім керівником Усковим В. В. Жодна постановка Стасенка В. О. не була прийнята художньою радою до прокату без значних зауважень. При цьому режисер Стасенко В. О. неадекватно реагував на критику і врешті-решт був виключений з художньої ради за не гідну поведінку. У роботі з акторами та технічними працівниками був нестриманим і зверхнім.
Із мотиваційного листа, проектів програми розвитку театру на 1 та на 5 років видно, що Стасенко В. О. не має уявлення про особливості структури та функціонування музично-драматичного театру. Наголошуючи на тому, що «майже 10 років присвятив театру ім. П. К. Саксаганського», він тим самим підкреслює свою некомпетентність. Переважна більшість пунктів його програми – це реалізовані театром протягом минулого десятиліття проекти. Інші – абсурдні і в разі спроби реалізації можуть завдати невиправної шкоди театру ім. Саксаганського і загальмувати розвиток театрального мистецтва у Київській області в цілому. Крім того, деякі твердження Стасенка В. О. є наклепом і принижують колектив театру та його досягнення на даному етапі розвитку.
До прикладу:
Твердження про те, що театр «не здатен охопити навіть Київську область», є хибним та абсурдним. Адже театр з гастролями охоплює майже всю Київську область та інші області України. За минулі сезони театр відвідав такі міста: Бориспіль, Васильків, Богуслав, Обухів, Миронівка, Фастів, Тараща, Володарка, Макарів, Бородянка, Узин, Боярка, Сквира, Іванків, Шамраївка, Тетіїв, Рокитне, Руда, Розкішна, Трушки, Гребінки, Пустоварівка, Корсунь-Шевченківський, Ірпінь, Сміла, Умань, Кривий Ріг, Полтава, Черкаси, Одеса, Чернівці, Київ, Вінниця, Нова Каховка, Кам’янець-Подільський, Житомир, Бердичів тощо. Тільки минулого сезону театр 93 рази побував на гастролях у цих містах!
Щороку театр імені Саксаганського бере участь у найпрестижніших міжнародних та всеукраїнських театральних фестивалях, серед яких: Міжнародний театральний фестиваль жіночої творчості імені Марії Заньковецької (м. Ніжин); Всеукраїнський щорічний фестиваль-конкурс «ART-UKRAINE» (м. Київ); «В гостях у Гоголя» – Відкритий регіональний фестиваль театрального мистецтва (м. Полтава); Міжнародний театральний фестиваль «Мандруючі зірки» (м. Київ); Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» (м. Херсон); Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» (Хутір Надія, Кіровоградська обл.) та ін. У червні 2017 року за підсумками Всеукраїнського щорічного фестивалю-конкурсу «ART–UKRAINE» театр імені Саксаганського серед 21 обласного театру України зайняв перше місце.
Проблема з «відтоком» акторів, на яку звертає увагу кандидат, - це проблема не лише театру ім. Саксаганського, а всієї держави. І якраз у театрі ім. Саксаганського вона успішно вирішується. Створюються оптимальні соціальні умови. Зокрема, із зароблених прокатом вистав коштів оплачується оренда квартир для немісцевих артистів. В’ячеслав Стасенко збирається відмовитися від цієї практики, що якраз і приведе до «відтоку талановитих акторів». До речі, цікаво, чи була позиція кандидата стосовно житла такою ж аскетичною, коли він сам, немісцевий, працював у театрі ім. Саксаганського?
Критика репертуарної політики необґрунтована, а пропозиції ведуть не до розширення, а до обмеження глядацької аудиторії. Сьогодні відділ маркетингу вивчає попит глядачів, і репертуар формується із врахуванням цих досліджень. Крім того враховуються технічні чинники, новітні мистецькі тенденції, чинник збереження культурної спадщини. Таким чином репертуар охоплює усі сфери населення Київської області. Називаючи шоу-програми, які є частиною репертуару, «чужими» для театру, Стасенко В. О. показує свою неосвіченість і зневагу до глядачів. По-перше, ці програми створені за законами театрального мистецтва. По-друге, вони користуються попитом, тобто потрібні глядачам!
Пропонуючи урізноманітнити репертуар музичними виставами та постановками для дітей, кандидат ігнорує той факт, що це і так робиться.
Так само абсурдно звучить пропозиція проводити літературні вечори, майстер-класи, соціальні вистави і т. д. Всі ці види взаємодії із глядачем практикуються театром багато років.
Стосовно поповнення трупи синтетичними акторами – кандидат мав би знати, адже працював безпосередньо із творчим складом, що і артисти балету, і вокалісти, і артисти оркестру задіюються у виставах. А артисти драми володіють і вокальними, і хореографічними навичками. Заперечення цього факту ми вважаємо свідомим наклепом.
Особливу увагу привертає розділ про збільшення прибутку підприємства. Як бачимо, кандидат просто перераховує здобутки театру за попередні роки, подаючи їх у вигляді своїх планів. За період новорічних свят протягом місяця театр грає виставу для дітей на базі, на виїзді і новорічне шоу. В день відбувається три казки на базі, одна-дві шоу-програми та 1-3 казки на виїздах. Новорічний марафон охоплює близько 20 тисяч глядачів. Загалом за рік театр ім. Саксаганського грає близько 700 вистав за рік. Для порівняння, інші обласні театри в середньому грають по 150-280 вистав у рік. Кількість глядачів щороку збільшується на 20 %. Цікаво було б ознайомитися із конкретними пропозиціями кандидата, як він планує збільшити ці показники, оскільки сьогодні у театрі прослідковується чітка тенденція до їх зростання.
В основі цінової політики театру ім. Саксаганського лежить диференціація, яку Стасенко В. О., знову ж таки, подає під виглядом власного проекту.
Окреслюючи так звані «проблеми», Стасенко В. О. насправді не пропонує конкретних шляхів їх вирішення. Чому? Відповідей кілька. Деяких проблем просто не існує. Деякі вигадані і не мають жодного відношення до функціонування обласного театру.
Ми вважаємо, що Проекти програм розвитку, надані В’ячеславом Стасенком, носять демагогічний характер. З цього випливає, що кандидат дезорієнтує Комісію, не маючи насправді чіткого плану дій на посаді керівника театру ім. Саксаганського.
Пущак Б. А., працюючи головним диригентом оркестру у 2015-2017 рр., створив лише 2 нові музичні програми. При цьому не зміг знайти шляхів взаємодії із жодним із цехів театру, що було необхідно для подальшого розвитку як оркестру, так і всього колективу. Це говорить про відсутність розуміння специфіки функціонування музично-драматичного театру як складної структури.
В’ячеслав Усков, очоливши театр ім. Саксаганського у 2006 році, не тільки вивів його на якісно новий рівень розвитку, а й продовжує його розвивати. У поєднанні досвіду і запровадження новітніх тенденцій європейського театру ми бачимо перспективу. Численні досягнення, нагороди, премії театру і керівника за цей час, стрімке збільшення аудиторії глядачів засвідчують результативність саме такого стилю керування. Іще одним важливим чинником на користь кандидатури Ускова В. В. є його беззаперечний авторитет у колективі, який ми неодноразово демонстрували, підтримуючи нашого керівника.
Переконливо просимо прислухатися до думки колективу. Театр ім. Саксаганського, створений нами саме під керівництвом В’ячеслава Ускова, потрібен Київщині. Сподіваємося, що розвиток театрального мистецтва у нашій області не буде знівельовано прийняттям необдуманого рішення.
Для цього просимо:
Проконтролювати об’єктивність і прозорість проведення конкурсу на посаду генерального директора Комунального підприємства Київської обласної ради «Київський  академічний обласний музично-драматичний театр ім. П. К. Саксаганського».

• Призначити Ускова В. В. після завершення дії його контракту виконуючим обов’язки генерального директора-художнього керівника до моменту завершення конкурсу.

Поведал мируЛазарь К.
предыдущаяследующая
всего комментариев: 0

сортировать комментарии: от первого к последнему, от последнего к первому
самое, самое
 









Создание сайта — студия "Малина", Белая Церковь 2010г.