е-mail:
пароль:

забыли пароль?

регистрация

Кто из них космонавт?

Савицкая

Попович

Гагарин

Каденюк

Леонов

Белка

Стрелка

свой вариант



17.02.2021 17:51

Актуальні питання справляння ПДВ та єдиного податку 4 групи для юридичних осіб під час «гарячої ліні


на Білоцерківщині


Днями, у територіальному підрозділі  ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Актуальні питання справляння податку на додану вартість та єдиного податку 4 групи для юридичних осіб».
Цього разу на запитання платників відповідала начальниця Білоцерківського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків  Ольга Шульга.
Під час сеансу зв’язку платники цікавилися особливостями складання податкової накладної та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної та їх реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних та змінами , а саме:
1. Питання: Які зміни до форми податкової накладної та розрахунку коригування ?
Відповідь: Зміни до форми ПН та РК, а також порядку їх заповнення внесено наказом №734, який набирає чинності з 01.03.2021 року, відповідно до якого: ПН та РК складаються виключно за формами затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267 з урахуванням змін до форми ПН та РК, внесених Наказом №734.
Податкову накладну та РК доповнено новим реквізитом «код», в якому зазначається ознака джерела податкового номера відповідно до реєстру, якому належить податковий номер особи:
1 – Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України (ЄДРПОУ);
2 – Державний реєстр фізичних осіб-платників податків (ПДФО);
3 – Реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючим органам (для платників податків, які не включені до ЄДРПОУ);
4 – Серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті).
При цьому рядок «код» у ПН та/або РК заповнюється виключно в разі заповнення рядка «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» ПН та/або РК.
2. Питання: Які особливості реєстрації податкової накладної з 01.03.2021 року?
Відповідь: Починаючи з 01.03.2021 року, в ЄРПН можуть бути зареєстровані виключно ПН та/або РК, складені за новими формами ( у редакції Наказу №734). При цьому ПН та/або РК, складені за формами, що були чинними до 01.03.2021, не прийматимуться до реєстрації в ЄРПН.
У разі, якщо, починаючи з 01.03.2021, виникнуть підстави для складання РК до ПН, складеної за формою, чинною до 01.03.2021, та зареєстрованої в ЄРПН до вказаної дати, то такий РК необхідно скласти за новою формою (у редакції Наказу № 734). Водночас у рядку «код» такого РК має бути поставлено код ознаки «1», «2», «3» або «4» залежно від ознаки джерела податкового номера відповідно до реєстру, якому належить податковий номер особи (постачальника/отримувача).
3. Питання:  Яка кількість найменувань поставлених товарів/послуг може бути зазначена в одній податковій накладній?
Відповідь: Відповідно до змін, внесених Наказом №734, уточнено кількість найменувань поставлених товарів/послуг, які можуть бути зазначені в одній податковій накладній, а саме, починаючи з 01.03.2021, така кількість не повинна перевищувати 99999 позицій (раніше було 9999 позицій).
4.Питання: Як юридичній особі отримати або підтвердити статус сільгоспвиробника в 2021 році?
Відповідь: Сільгоспвиробники щороку підтверджують свій статус платника єдиного податку  4-ї групи. Для цього потрібно: в 2021 році подати декларацію з єдиного податку і відомості до неї в податкову інспекцію за основним місцем реєстрації та розташуванням ділянок .
Для переходу на 4-ту групу або щорічного підтвердження статусу не пізніше 20 лютого 2021 року треба подати (пп.пп.295.9.1 298.8.1.ПКУ):
• до ДПС за місцем перебування — декларацію з податку та відомості про наявність земельних ділянок на поточний 2021 рік за всією площею земельних ділянок, з яких стягується податок (сільгоспугідь — ріллі, косовиць, пасовищ, багаторічних насаджень), земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків і водосховищ);
• до ДПС за місцем розташування ділянки — декларацію та відомості за кожною земельною ділянкою;
• і за місцем перебування, і за місцем розташування ділянок — розрахунок частки сільгосптоваровиробництва.
5. Питання: Які ділянки відображати у звітності платникам єдиного податку 4 групи?
Відповідь: об'єкт оподаткування для платників 4-ї групи — це площа сільгоспугідь / земель водного фонду, які перебувають у власності СПД або в користуванні на правах оренди. Право власності або користування на такі ділянки має бути оформлене й зареєстроване. Після того як дані про земельну ділянку включені в державний земельний кадастр і отримана виписка з ДЗК, необхідно звернутися в місцевий ЦНАП або до нотаріуса для реєстрації права на земельну ділянку. У ЦНАП можна зареєструвати право власності, оренди, сервітут, суперфіцій, емфітевзис, обтяження на нерухоме майно і таке інше.  Після реєстрації в Держреєстрі прав на нерухоме майно відповідне право виникає, змінюється або припиняється.
Ділянки, на які ви не встигли оформити документи або які не встигли зареєструвати, не можна використовувати в господарській діяльності й включати в об'єкт оподаткування ЄП.


Білоцерківський відділ камеральних перевірок
Управління з питань виявлення та
опрацювання податкових ризиків
ГУ ДПС у Київській області

автор пожелал остаться неизвестным
предыдущаяследующая
всего комментариев: 0

сортировать комментарии: от первого к последнему, от последнего к первому
самое, самое
 









Создание сайта — студия "Малина", Белая Церковь 2010г.